Tallin – vad göra och inte göra

Vi (jag, Anna, Alex & Max) for förra lördagen med Eckerö Line till Tallin.

20161001_0736080

Vi hade bokat resan med hytt, som tur! – GÖR DET!

20161001_074732

Det blåste som bara vad och båten GUNGADE!! Vi gick ut på däck för att se på vågorna, men det strittttade från vågorna och Anna blev rädd att pojkarna skulle flyga iväg, så vi gick in igen ;)

20161001_091812

Vi gick lite i butikerna, Max tyckte det var tråkigt att det inte fanns BR-lelut på båten :)

20161001_090318

Jag mådde inte spyilla, men mådde dåligt och kollade hela tiden med pojkarna. De sade att de var ok, men på frukosten, så spydde Max på sin tallrik – som tur var kom det bara upp det vatten och lilla gurka han just ätit så det stank inte och var inte massor. Men jag var tvungen att gå till hytten med honom och vara där då Alex och Anna med stålmagar åt sin frukost till slut och kom sedan till hytten med godsaker.

Hytt är nog så skönt på dessa 3,5 timmes färjor. Man behöver inte hänga i korridorerna med folket som tror att man måste supa sig full på morgonen kl.9 bara för att man är på väg till Tallin. I hytten kan man läsa, spela och ta det lugnt tills man kommer fram.

20161001_083705

VAD INTE GÖRA:

När vi kom fram, skulle vi gå till maritim museet som ligger ca 2 km från båten. Men då vi kom ut från terminalen, så såg vi cykeltaxin och tänkte ”hahaaa, why not – det är ju roligt om det inte är för dyrt”. Det kostade bara 15 € så vi hoppade på. Pojkarna (& Anna och jag) älskade det, det var såååå roligt!!

20161001_113636

Men – när Max och jag kom fram efter Anna & Alex så ropade Anna till mig: ”det var inte fifteen, det var FIFTY”. Så det blev 100 € för 2 km’s ”taxi”… host host host, panik… Så två råd – kolla alltid två ggr om ni hör ”fifteen” och ta inte cykeltaxi i Tallin om ni inte vill betala er sjuka. Guldkanten i detta spektakel förstås var, som vi sa sedan upprepade gånger:”detta var den roligaste dyraste resa vi gjort, någonsin”!!

GÖR DETTA – Maritim museet var Super!! http://meremuuseum.ee/lennusadam/fi/  Fint gjort och intressanta saker. På museet finns ett stort akvarium, gamla segelbåtar, havsminor, boijar, man får gå in i en stor ubåt från krigstiden, simulerat skjuta ner plan (del av luftvärnsutställning, gillade kanske inte helt den idéen, så vi gick inte och skjuta), ta foton med kläder från början av 1900-talet och få fotot och se ut som från den tiden osv osv. Just nu var där också en stor utställning om vikingatiden, Alex älskade den. Jättefint!!

20161001_123006

Efteråt tog vi vanlig taxi (ca 6 €!! …lite billigare än cykel…) till Toompea, promenerade ner och åt lunch i gamla stan. Ute kunde vi sitta, men nog under värmelampa och med filt på.

20161001_133746

Shoppa måste man ju också då man är i Tallin. Vi hann och orkade dock inte annenstans än till Viru-shoppingcentret – men det är ju det resan skulle vara – göra det vi vill och orkar – bara njuta av att vara där tillsammans.

Klockan var inte ”tillräckligt” för att fara tillbaka till båten, men vi promenerade i lugn takt mot hamnen och tog ännu springtävling upp för branta trappor till någon massiv konstruktion från sovjet-tiden verkade det som. Tittade lite på utsikten och gick sedan tillbaka till båten.

20161001_171650

Hemresan gick fint, utan illamående, lite gungeligung, mycket spelande på varsin leksak och halvslummer i sköna sängar i brummande båt.

Lyckad resa efter vissa… motgångar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s